Volgende week dinsdag stemmen de raadsleden over het afschaffen van enkel gemeentelijke subsidiereglementen. Vanaf 26 oktober krijg je in Herentals geen subsidies meer voor fotovoltaïsche cellen en zonneboilers.




Het Herentalse schepencollege wil het gemeentelijk subsidiereglement voor de plaatsing van fotovoltaïsche cellen, en eenzelfde reglementering voor de plaatsing van zonneboilers, hoogdringend afschaffen.

Daarover zal al op de eerstvolgende gemeenteraad  gestemd worden. Het schepencollege wenst de afschaffing met ingang van 26 oktober 2011 al te laten ingaan, dus enkel burgers die een subsidieaanvraag indien(d)en vóór die datum zullen nog kunnen rekenen op een subsidiëring.
 
Raadslid Guy Paulis (LDD) : 'De timing van dit initiatief is zeer merkwaardig. Ik vind dat de uitleg van het schepencollege – dat zonnepanelen en –boilers intussen ingeburgerd zijn – steek houdt, maar die verklaring was net zo goed enkele maanden of al meer dan een jaar geleden geldig.
Alle cijfers bewijzen immers dat de grote doorbraak van zonne-energie in dit land reeds in 2009 plaatsvond. De reden waarom het schepencollege nu halsoverkop de subsidiereglementen wil opheffen, en dan die maatregel ook nog meteen van kracht wil laten gaan de ochtend na de eerstvolgende gemeenteraadszitting, is zonneklaar: het schepencollege begint zich blijkbaar (eindelijk) te realiseren dat er grenzen zijn aan de financiële mogelijkheden van de stad. Nu moet er gauw gauw bespaard worden... helaas zonder degelijk plan of visie.'